preskoči na sadržaj
VJERONAUK

 


O VJERONAUKU               

Svrha mu je, u suodnosu s drugim školskim predmetima, promicati cjelovit i sustavan odgoj djece i mladeži na načelima korelacijsko-integrativnoga učenja. Katolički vjeronauk istodobno promiče duh dijaloga i ekumenizma u odnosu na različite ljude, svjetonazore, religije, konfesionalne i kulturne izričaje. Njegova se posebnost očituje i ostvaruje u odgojnoj zadaći da učenicima omogući istinski susret s porukom i osobom Isusa Krista i da im tako pomogne, sa stajališta kršćanske Objave i Tradicije Crkve, „istinito i sigurno“ upoznavanje vlastite vjere i religijsko-kulturne baštine kojoj pripadaju.

Treba posebno istaknuti odgojni udio vjeronauka u cjelovitu odgoju i obrazovanju djece i mladeži koji se ne može i ne smije svesti na puko posredovanje informacija i materijalnoga znanja, nego on obuhvaća učenika u totalitetu njegove osobnosti, tj. obuhvaća sve bitne odgojno-obrazovne ciljeve i sadržaje koji omogućuju suradničko, stvaralačko i integrirano učenje, kritičko promišljanje, izgrađivanje sposobnosti, stavova i vrjednota, životno slavljenje i svjedočenje vjere u osobnom i društvenom životu učenika. Učenicima se ponajprije omogućuje da u duhu Evanđelja i vjere Crkve svestrano i kritički prosuđuju svoj život, da upoznaju različite faze svojega odrastanja i izgradnje osobnosti, da usvajaju opće etičke i moralne norme, osobito načela i vrjednote kršćanske vjere i kulture kako bi mogli cjelovito rasti u svojoj osobnosti i odgovorno se suočiti sa svim problemima, nadama i tjeskobama društva u kojem žive. U tom se duhu učenicima nudi jasnoća nauka o Bogu, čovjeku i svijetu, na načelima postupnosti, sustavnosti i cjelovitosti, kako bi oni mogli kritički i osobno, zrelo i svjesno ostvariti svoj vlastiti kršćanski identitet i život u obitelji i društvu.

Katolički vjeronauk dijeli se na školski (izborni predmet u školama) i župni, a na njemu se stječu znanja o vjerskim istinama Katoličke crkve. Na vjeronauku u školi obrađuju se svi sadržaji prema planu i programu HNOS-a, dok je župni vjeronauk ili župna kateheza usmjerena na stjecanje iskustva života u vjeri u dotičnoj župnoj zajednici. Na župnom vjeronauku priprema se za sakramente.

 

KORISNI LINKOVI:

Pravilnik o ocjenjivanju općenito,ali i u nastavi vjeronauka

Ugovor između RH i Svete Stolice o suradnji na području odgoja i kulture

Ugovor između RH i HBK o katoličkom vjeronauku

Mali koncil

Glas koncila

 

Liturgijska godina

Molitva za učitelje i učenike na početku nove školske godine

Gospodine Bože,
obavijaš nas svojom mudrošću i ljubavi. U danima davno prošlim slao si nam proroke kako bi nas poučili Tvojim zakonima i prenijeli nam veličinu Tvoje ljubavi. Poslao si nam svog Sina kako bi naučili da prava mudrost dolazi samo od Tebe.

Pošalji svoga Duha na učenike i njihove učitelje i ispuni ih svojom mudrošću i blagoslovom. Budi s njima kroz ovu školsku godinu da se, po Tebi, učenici potpuno posvete svome učenju, a učitelji uspiju prenijeti sve naučeno znanje.

Po Kristu, Gospodinu našemu.
Amen

                                                                                                                                                         ( Laudato.hr)

 


 

 

Na prvu nedjelju Došašća pali se prva ljubičasta svijeća u sjećanje na proroka Izaiju koji je prorekao rođenje Krista. To je i svijeća NADE. 

Druga , svijeća Betlehema koja simbolizira Kristove jaslice, a predstavlja LJUBAV, pali se drugu nedjelju.

Na treću nedjelju ili na polovici Došašća pali se pastirska svijeća, simbol RADOSTI zbog Božića koji se bliži. 

Četvrta se, anđeoska svijeća koja znači MIR, pali posljednja. 


 

SVETA BARBARA, 4. PROSINCA

 

 

Sveta Barbara se štuje kao zaštitnica dobre,blažene smrti te kao zaštitnica topništva, ljevača, vatrogasaca, rudara, mučenika, zatvorenika.

U nekim krajevima uz spomendan Svete Barbare vezan je i običaj sijanja “božićne pšenice”, a u nekim na taj se dan odrežu grane trešnje,višnje,marelice, šljive te stavi u vodu kako bi procvjetale do Božića.

Uz mnoge legende o Barbari,prema predaju vlastiti ju je otac ubio jer se nije htjela odreći kršćanstva već je bila postojana u vjeri.

 


 

SVETI ANDRIJA, APOSTOL

 

30.STUDENOG SLAVIMO SVETOG ANDRIJU, APOSTOLA KOJEG JOŠ ZOVEMO PRVOPOZVANI. BRAT JE ŠIMUNA PETRA,PRVOGA,BUDUĆEGA PAPE,  PRVI JE OD DVANAESTORICE APOSTOLA KOJI JE POŠAO ZA ISUSOM, A UZ NJEGA JE BIO I SVETI IVAN EVANĐELIST. UMRO JE TAKO ŠTO SU GA RAZAPELI NA KRIŽ U OBLIKU SLOVA X, AI ISTI JE PO NJEMU DOBIO I NAZIV "ANDRIJIN KRIŽ" .

 


SV. FRANJO ASIŠKI - 4.listopada

 

 

 O životu sv. Franje su nastale mnoge legende i zgode : 

Prolazeći  pored zapuštene asiške crkve, posvećene sv. Damjanu, navratio je da se pomoli pred raspetim Kristom. Tada je začuo glas s križa: “Franjo, popravi moju kuću koju vidiš svu u ruševinama!” On je odmah to htio ispuniti, pa je prodao nekoliko bala svila iz očeve trgovine kako bi osigurao sredstva za popravak crkve. Ali otac se razljutio i predao ga na sud, optuživši ga za krađu. Na sudu je Franjo skinuo svoju bogatu odjeću i bacio ju ocu, govoreći mu da se potpuno odriče bogatstva i takvog načina života.

Zatim je počeo prositi, a od isprošenog je novca obnavljao crkvu sv. Damjana. Nakon nje, počeo je obnavljati napuštenu benediktinsku crkvicu, poznatu kao sv. Marija od Anđela. Ona je postala prva franjevačka kuća, a crkva sv. Damjana je kasnije postala prva kuća ženskog franjevačkog ogranka – klarisa, nazvanih po Franjinoj sugrađanki sv. Klari.

 

 

 


Blagdan svetih arkanđela Mihaela, Rafaela i Gabrijela

 

 

29. rujna Crkva slavi blagdan trojice arkanđela Mihaela,Rafaela i Gabrijela.

Mihael znači - Tko je kao Bog ?,  Rafael – Bog iscjeljuje, liječi , a Gabriel – Bog je jak

 


 

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

 


UZAŠAŠĆE ILI SPASOVO

 

Četrdeset dana nakon Uskrsa Crkva slavi Uzašašće Kristovo, odnosno Spasovo. Četrdeset dana nakon svoga uskrsnuća Isus je, kažemo, uzašao na nebo. Evo što o tome kaže Sveto pismo u Djelima apostolskim:

I dok je jednom s njima blagovao, zapovjedi im da ne napuštaju Jeruzalema, nego da čekaju Obećanje Očevo “koje čuste od mene. Ivan je krstio vodom, a vi ćete naskoro nakon ovih dana viti kršteni Duhom Svetim.”

Nato ga sabrani upitaše: Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme Izraelu opet uspostaviti kraljevstvo?” On im odgovori: “Nije vaše znati vremena i zgode koje je Otac podredio svojoj vlasti. Nego, primit ćete snagu Duha Svetoga, koji će sići na vas, i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji, sve do kraja zemlje:”

Kad to reče, podiže se njima na očigled, i oblak ga ote njihovim očima. I dok su netremice gledali kako on odlazi na nebo, gle, dva čovjeka stadoše kraj njih u bijeloj odjeći i rekoše im: “Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet na nebo isto će tako doći kao što ste vidjeli da odlazi na nebo.”        

                                                 ( Vjera i djela )

 


Nіје Uskrs čestitka, nі dar skupi, niti nеštο štο se kυрі. Tο је molitva і blagoslov od Boga, ԁа svatko još više νοƖі bližnjega svoga!

Sretan i mirom ispunjen Uskrs učenicima i roditeljima  želi vjeroučiteljica Danijela.

 


SVETI JOSIP, 19.ožujak

 

Hrvatski je sabor 9. i 10. lipnja 1687. godine izabrao svetog Josipa za nebeskog zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda. U Protokolu Hrvatskog sabora od 9. i 10. lipnja 1687. godine nalazi se na latinskom jeziku ovaj tekst: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa nalazi se u staroj karlovačkoj župi Sv. Marije Snježne na Dubovcu. (narod.hr)

 

 

POBOŽNOST SV.JOSIPU

                                                               

Za vrijeme velike pobožnosti molimo na 5 velikih nakana:

  1. za uspješan završetak školovanja djece i mladih,
  2. za pronalaženje radnog mjesta i pravednu plaću,
  3. za dar bračnog partnera i brak blagoslovljen ljubavlju i djecom,
  4. za duhovna zvanja u domovini i odgovorno vršenje povjerenih dužnosti u obitelji, zajednici i domovini,
  5. za blagu i svetu smrt.

U ovih pet nakana prepoznajemo 5 Josipovih kvaliteta:

  1. Sveti je Josip školovao - odgajao Isusa,
  2. Svetog Josipa prepoznajemo kao radnika i zaštitnika radnika i rada,
  3. Sveti je Josip glava Svete nazaretske obitelji,
  4. Sveti je Josip odgajao vrhovnog svećenika i odgovornijeg, odnosnog dosljednijeg izvršitelja dužnosti odnosno misije koju mu je Bog Otac povjerio,
  5. Sveti je Josip preminuo u dobrom društvu Blažene Djevice Marije i Isusa Krista. (www.svetijosip.com)

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA,

18.- 25.SIJEČNJA 2018.

 

 

DESNICA TVOJA, GOSPODINE, SNAGOM SE PRODIČI

                                                                                                       Izl 15,1-21

U Katoličkoj su crkvi ovi dani  posvećeni molitvi za jedinstvo svih kršćana. Ekumenizmu i  molitvi za jedinstvo svih kršćana  Drugi vatikanski sabor (održan 1962.-1965.),  donio je nova katolička načela suvremenog ekumenizma. Između ostalog posebno je naglašen duhovni ekumenizam, obraćenje srca i svetost života te osobna molitva za jedinstvo. Molitva je duša svega ekumenskog dijaloga. Papinski dokumenti o ekumenizmu posebno preporučuju održavanje molitvene osmine od 18. do 25. siječnja kao zajedničke molitve s drugim kršćanima i prilike za prijateljske susrete.

 

 


SVETI FRANJO KSAVERSKI,3.PROSINAC

 

 

 

Za svetog Franju Ksaverskog se može reći da je djelovao na način da je u potpunosti poštovao jezik i kulturu onih naroda kojima je naviještao raspetoga i uskrsloga Krista.

Franjo Ksaverski je zaštitnik misija i misionara, štuje se kao zaštitnik od različitih epidemija, zaštitnik turizma i moreplovaca, a s obzirom na područja njegova misijskoga djelovanja zaštitnik je Indije, Japana, Kine, Australije i Novog Zelanda.

Sveti se Franjo u ikonografiji obično prikazuje kao isusovca misionara koji na sebi ima roketu i štolu i s križem u ruci krsti nevjernike. Ponekad se prikazuje kako dijeli milostinju ili liječi bolesne, a nije ni rijedak motiv da ga se prikazuje kako sam umire u nekoj maloj kolibi na pustom otoku.

                                                                                  ( Vjera i djela )

                                       


KORIZMA

 

 

U korizmu ulazimo srijedom Pepelnicom, kad se pepelom, koji se dobio sagorijevanjem spaljenih grančica od nedjelje Cvjetnice, vjernike posipa po glavi ili se u znaku križa pepelom maže po čelu uz izgovor molitve upozorenja ili imperativa: Memento, homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris! – Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti! Ili:  Obrati se i vjeruj Evanđelju! Korizma traje 40 korizmenih dana + 6 korizmenih nedjelja = 46 dana, od Pepelnice do Uskrsa (Mise bdijenja na Veliku subotu).SVIH 6 KORIZMENIH NEDJELJA IMAJU SVOJA IMENA:

1. Čista – čista se zove jer dolazi odmah iza Čiste srijede (Pepelnice).

2. Pačista – ili pračista, još čišća (čistija) od prve koja se naziva Čista

3. Bezimena – bez imena je jer joj se nije davalo ime iz poštovanja prema korizmi, prema muci Isusovoj

4. Sredoposna - sredina je korizmenog posta 

5. Gluha – jer se te nedjelje pjevalo bez pratnje orgulja. Pokrivale bi se slike i kipovi u crkvi, zastirali bi se križevi kako bi crkveni prostor izgledao što jednostavnije, a sve zbog veličine svetih dana koji se bliže, poradi muke i smrti Gospodinove.

6. Cvjetnica –  Nedjelja muke Gospodnje ili Cvjetnica . Misa je, stoga, na ovu Nedjelju posebno obilježena čitanjem ili pjevanjem  muke prema Evanđelistima  (Mateju, Marku i Luki). I dani Velikog tjedna, koji počinju Cvjetnicom, obilježeni su mukom Isusovom. Na samu Cvjetnicu blagoslov je grančica i procesija kao spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, kad ga je puk dočekao poklicima „Hosana Davidovu Sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje”.

Svi znamo da korizma traje 40 dana i da oni podsjećaju na ono vrijeme koje je Isus proveo u pustinji. Kroz 40 dana korizme tako i mi želimo sudjelovati u Isusovoj sudbini. Želimo ga slijediti kroz post, molitvu i otpor u kušnjama.Korizma nam omogućuje novim očima promatrati braću i njihove potrebe – rekao je papa Franjo.

 

 

 


10.VELJAČA-STEPINČEVO

 

Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i kardinal, proglašen blaženim 1998. Smatra se jednim od velikana Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Djetinjstvo je proveo u rodnom mjestu.Alojzije Stepinac peto je od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Rodio se 8. svibnja, 1898. godine u selu Brezariću u Župi Krašić, četrdesetak kilometara od Zagreba.Pučku školu završio je u Krašiću.Pohađao je gornjogradsku klasičnu gimnaziju.1919. upisao se na Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ali ubrzo napušta studij da se posveti poljoprivredi u rodnom selu. U isto se vrijeme aktivira u redovima katoličke mladeži. 1924. Antun Bauer šalje ga u rimski kolegijum Germanicum-Hungaricum te od 1924. do 1931. studira na Papinskom sveučilištu Gregoriani.Bio je najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva.Nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa Bauera 7. prosinca 1937. preuzima izravnu upravu Zagrebačke nadbiskupije, a uskoro i predsjedništvo tadašnje Biskupske konferencije Jugoslavije.Hrabro zahtijeva poštivanje svake osobe, bez razlike rase, narodnosti, vjere, spola i dobi. Vjeran evanđelju, neumorno osuđuje zločine protiv čovještva i sve druge nepravde. Prvi put uhućen u montiranom komunističkom procesu 17. svibnja 1945. uhićen, u zatvoru do 3. lipnja.Ponovno je uhićen 18. rujna 1946. U zatočeništvu, 12. siječnja 1953. papa Pio XII. imenuje ga kardinalom. Sveto je umro 10. veljače, 1960. još za vrijeme izdržavanja nepravedne kazne. Umro je, kako se to u mučeničkom rječniku kaže, “ex aerumnis carceris” – “od zatvorskih tegoba”, ali moleći za progonitelje i s Gospodinovim riječima na usnama: “Oče, budi volja tvoja!”


SVIJEĆNICA-PRIKAZANJE GOSPODINOVO

 

 

Prikazanje Gospodinovo ili Svijećnica – blagdan je ustanovljen na spomen događaja kad su Marija i Josip dječaka Isusa prikazali u hramu (Lk 2, 21-40) i kad su se susreli sa Šimunom i Anom.  Blagdan se proširio najprije na Istoku, a počeo se od 7. stoljeća slaviti u Rimu. U 10. stoljeću u Francuskoj se na ovaj blagdan blagoslivlju svijeće koje se nose u procesiji. Pučkim jezikom naziva se “Svijećnica”. Ovaj blagdan je spomen Gospodinova prikazanja u hramu, susreta s pobožnim Šimunom i Anom te svijest ljudima da je Isus “svjetlost svijeta” .Josip i Marija 40. dan po rođenju, došli su u jeruzalemski Hram prikazati Isusa kao prvorođenca da ga obredno prikažu Bogu i obrežu. Ondje se zatekao svećenik Šimun koji je Isusa prepoznao kao Mesiju („svjetlost na prosvjetljenje naroda”), a Mariji je prorekao da će mnogo patiti („Mač boli, probost će ti dušu“).

 


 

MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

 

 

“Da svi budu jedno” (Iv 17)

 

Datum obilježavanja Molitvene osmine za jedinstvo kršćana slavi se od 18. do 25. siječnja. Svi mi kršćani, po  krštenju, primili smo Božje milosrđe .Postali smo članovi Crkve i Božja djeca. Svi mi, katolici, pravoslavci i protestanti,  zajedno predstavljamo kraljevsko svećenstvo i narod svet. To znači da imamo zajedničku misiju, zadatak, prenositi primljeno milosrđe drugima,od najsiromašnijih i najnapuštenijih pa nadalje. Tijekom ove Molitvene osmine molimo da svi mi učenici Kristovi nađemo način da zajedno surađujemo u donošenju Božjeg milosrđa u sve krajeve zemlje i jedni s drugima.

 


 

BOGOJAVLJENJE-SVETA TRI KRALJA

 

 

 

Bogojavljenje je u našem hrvatskom jeziku naziv svetkovine koja se naziva u narodu i drugim Božićem. Bogojavljenje znači jednostavno da se Bog objavio. Tri mudraca predstavnici su triju rasa, triju tadašnjih kontinenata i triju životnih doba. Danas se slave i kao zaštitnici putnika, ali se njihov zagovor moli i protiv vatre, krađe i bolesti.Zlato, tamjan i smirna tri su vrijedna dara koje su mudraci donijeli u Betlehem. Tamjan i smirna su mirisne smole koje su se koristile u kultne svrhe – dim koji se uzdiže simbolizira molitve. Zlato je poklon vrijedan kralja. 

 

 


SVETKOVINA SVETE BOGORODICE MARIJE

 

 

Na početku nove godine spominjemo se Marije, Bogorodice. Dostojno je i pravedno što je tako. S Marijom je sve započelo. Ona je u sebi početak svijeta boljega. Svojim pristankom i sudjelovanjem u tajni Utjelovljenja Marija je započela novi, bolji, svijet; svijet u kojemu će Bog i čovjek biti izmireni i pomireni. Po Mariji je na nov i nečuven način omogućena komunikacija Boga i čovjeka, tolika da su postali jedno: Bog i čovjek u Bogočovjeku, a Bogočovjek po Mariji. Marija – vrata nebeska i zemaljska, vrata kroz koja Bog silazi čovjeku te čovjek uzlazi Bogu. Marija – zvijezda jutarnja, zvijezda koja najavljuje svanuće novog dana, dana bez zalaza, dana u kojem će zasjati mlado sunce s visine, koje će svojim zrakama rastjerati mrkle tmine zla. Eto zašto Crkva s pouzdanjem gleda na Mariju, zašto je časti i zaziva u svim svojim djelima. Marija bolje od svih drugih zna tko je i kakav je Onaj koji silazi k nama u tmine naših otuđenja i izgubljenja. Zato nam valja doći Mariji, Majci, da nas pouči i nauči što je za nas važno, da nas pouči i nauči razlikovati bitno od nebitnoga, nadasve da nas privede svome Sinu, a istodobno da Njega donese, doprati nama. Od Marije naučimo kako primiti betlehemsko Djetešce, jer njega primiti znači ući u dimenzije božanskog posinstva. Ako u Djetešcu prepoznamo Sina Božjega te ga prihvatimo kao našega jedinoga Spasitelja.

-DUHOVNA MISAO: DON MLADEN PARLOV – SVETKOVINA SVETE BOGORODICE MARIJE


ADVENTSKO VRIJEME

 

 

Počinje nova liturgijska godina (A),odnosno adventsko vrijeme. Sama riječ Advent, dolazi od latinske riječi advenire , što znači iščekivanje, priprema za dolazak i rođenje našega Isusa Krista..

Dakle, počinje priprema da se rođenje Božje obnovi u nama i da zaživi u nama.

Adventski vijenac, plete se od zimzelenog lišća ili grančica. Tako pleten da nema početka ni kraja pa označava Boga koji je vječan. Četiri svijeće adventskog vjenčića označavaju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti (stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak). Dakle, ne samo četiri adventske nedjelje.

 

 

   ( Ohrabrenja za svaki dan )


LISTOPADSKE POBOŽNOSTI,KRUNICA

 

 

Mjesec listopad posvećen je Majci Božjoj . Svake godine u svakoj se župi obavlja Listopadska pobožnost moljenjem svete krunice i pjevanjem litanija Bl. Djevice Marije sa pripadnim molitvama. Molimo za naše obitelji, svećenička i redovnička zvanja.

Krunica je jednostavna molitva  u kojoj su sadržane  temeljne molitve naše vjere: Apostolsko vjerovanje, Oče naš i Zdravo Marijo. U taj niz molitava utkana je i molitva kojom slavimo Presveto Trojstvo, utkana su razmišljanja o muci i smrti na križu našeg Spasitelja, Uskrsnuće i vječna proslava Sina Božjega, te dolazak Duha Svetoga. 

Krunica nas uvodi u stanje velikog milosrđa Božjega prema čovjeku grešniku. Ona poziva čovjeka na pokajanje, potiče nadu i otkriva konačni smisao čovjeka u ljubavi i radosti Presvetog Trojstva. Kroz ta otajstva vjere vodi nas Blažena Djevica Marija, puna milosti. Ona nas vodi svojom majčinskom rukom Isusu Kristu i zato nas molitva svete krunice povezuje trajno s Isusom i njegovom djevičanskom Majkom. 

 


 

MAJKA TEREZA,SVETICA

 


Sveta Majka Terezija, katolička svetica i redovnica albanskoga podrijetla te indijskog državljanstva. Osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi u indijskoj Kalkuti 1950. godine. 
Rođenje: 26. kolovoza 1910., Skoplje, Makedonija
Preminula: 5. rujna 1997., Kolkata, Indija
Visina: 1,52 m
Pogreb: 13. rujna 1997., Kolkata
Braća i sestre: Aga Bojaxhiu, Lazar Bojaxhiu

 

Bog govori u tišini .Prije nego počneš moliti, potraži neko tiho mjesto koje će ti pomoći u molitvi; najbolje u crkvi ili u kapeli pred Presvetim sakramentom. Neka u tebi sve utihne, jer Bog je prijatelj tišine. On nas uvijek čeka u tišini – da nam govori i da nas sluša. “U tišini našeg srca Bog govori o svojoj ljubavi; u tišini našeg srca, mi prepuštamo Isusu da nas ljubi” (Majka Terezija)

 


             

 

                                                                   

Valentina Dominković - Simbolika križa

 


TIJELOVO

 

 

I dok su blagovali, on uze kruh, blagoslovi Boga, pa razlomi, dade im i reče: „Uzmite, ovo je tijelo moje.“I uze čašu, zahvali i dade im. I svi su iz nje pili. A on im reče: „Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva.“

 

Tijelovo , Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, u Katoličkoj crkvi, svetkovina na spomen ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak; slavi se u četvrtak nakon svetkovine Presvetoga Trojstva. Nastala je u XIII. stoljeću (Liège, 1246), a za cijelu Zapadnu crkvu uveo ju je papa Urban IV. 1317. Ubrzo se na taj dan počela održavati svečana procesija (tijelovska procesija), uz ophodnju po cijelome mjestu; obično se zastane na četiri stajališta (»sjenice«) na kojima se naviješta evanđelje na četiri strane svijeta i podjeljuje blagoslov s Presvetim.

 

Učenički radovi

Rad vjeronaučne grupe 6.b i 6.c razreda  naše Škole.

 

 

               Tko je za mene Isus Krist?

 

    Tko je za mene Isus Krist?  To pitanje je vrlo zasebno zato što će svatko odgovoriti nešto drugačije, svatko će pomisliti na nešto drugo, svatko će osjetiti nešto što ne osjeća baš često. Možda se netko puno smije, dobar je, ali ne živi u duhu pravog kršćana katolika pa se zasrami kad čuje to pitanje jer je svjestan da ne živi često u Isusovom vrtu. Netko poštuje Božje zakone, živi u skladu s njima, ali sam je. Zbog toga je tužan, ali Isus zasigurno neće dopustiti da netko tako dobar, pošten i savjestan ostane sam zato mu treba vjerovati, uzdati se i voljeti ga svom dušom i svim srcem kao sebe samoga.     Za mene je Isus osoba koje prima svakoga, no oni koji često Njega ne primaju čini im se da ni On njih ne prima. Isus je blizu svakoga s tvojim anđelom, čuva te dok putuješ, igraš se i bdi nad tobom dok snivaš. Ako si u šumi Isus je i tamo. Možda ga odmah ne primjetiš, no On će možda biti onaj lijepi bijeli cvijet koji želiš ubrati pa dugo mirisati. On će predstavljati onaj tučak boje neke neke Isusove halje, a latice su anđeli koji čuvaju tebe i tebi nekog dragog. Dok šećeš tužan uz more, možda primjetiš ribe koje je Isus poslao, pratiš ih pa shvatiš da su te dovele do neke male djevojčice koja lovi leptira, sretna je. Zabrinut gledaš kroz prozor iz svoje tople sobe, na cesti punu leda i brineš za tatu hoće li moći voziti po tom vremenu pa odjednom vidiš nekog starog čovjeka koji ide čistiti led da ljudi mogu proći, vjerovatno ga je Isus poslao. Možda ga je Isus naveo da se sjeti na svoju djecu kako su sretni, imaju za život pa je otišao čistiti cestu da bi se i drugi sretni mogli vratiti kući i da bi mogli uživati uz svoju obitelj. Isus je uvijek uz tebe. I dok misliš da te nitko ne razumije, On hoće pa bilo koji problem bio jer Isus je mnogo toga pretrpio i zna kad netko ne reli živjeti uz tebe. On je uvijek i ako ga želimo ili ne. Što za tebe Isus znači? Za mene. On je moja nutrina. Moja ljubav prema drugima, sreća i jedinstvo. A ako ga želiš upoznati, znati, zatvori oči i osjećaj. Osjećaj prije svega život, taj život koji je baš tebi namjerio. Isus uvijek živi s tobom pa i ti živi uz Njega.   

 

                                                                                                                                                                        Antonio Šilarić,7.d

 

                                              Tko je za mene Isus Krist?

 

Isus Krist je za mene osoba koja je bila savršena. U Isusu bi svi trebali vidjeti svoj uzor. On je naš najbolji prijatelj. Njemu uvijek možemo reći što nas tišti. Isus mi u životu predstavlja put koji nastojim slijediti. Niti jedan čovjek nikada neće biti Isus, jer je Isus uvijek uz nas. Na svakoj prepreci i kod svakog pada nas uzdiže i uči nas da se dignemo još snažniji. Istina je, da danas ljudi na različite načine tumače Bibliju i Isusa. Ali ja ću uvijek reći isto, Isus je naš Spasitelj. On je za nas grešnike nosio križ i pretrpio gorku muku. Zbog toga bi svi trebali voljeti Isusa, jer on voli cijeli svijet. Isus je naš najveći učitelj, podučit će nas svemu što ne znamo. Ona nas uči ljubiti svoje bližnje. Za mene je Isus utjeha. Kada ti je najteže, uvijek možeš potražiti utjehu u molitvi. Za Isusa trebamo biti puni riječi hvale, ljubavi i mira, jer Duh Sveti u naše duše unosi mir s kojim bi trebali živjeti. Za nas je Isus izvor snage, izvor života. On je uskrsnuo od mrtvih i pokazao nam da se ne trebamo bojati smrti. Zapravo bi se cijeli život trebali pripremati za dan kad ćemo ući u Kraljevstvo Božje. Isusu trebamo upućivati svoje molitve i zahvalnost, to je najmanje što možemo učiniti u znak zahvalnosti i vjere za sve ono dobro što je on učinio za nas!

 

                                                                 Gracijela Slukić, 7.d


 

           

 

  O CRKVI SVETE TROJICE NAUČILI SMO:

 

  Posjet srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Trojice u Bjelovaru


             -dočekao nas je paroh Nemanja Obradović    
             -imali su žute svijeće zapiknute u pijesak
             -imaju stolić na sredini crkve
             -kod pravoslavaca žene ne smiju ići iza oltara
             -parosi se mogu ženiti
             -na stoliću je bio papirić na kojem je bilo napisano ime umrle osobe
             -tijekom mise kleče,a u slučaju da ne mogu klečati mogu si sjesti
             -kada smo ušli crkva je mirisala po tamjanu
             -imaju ikonostas
             -na ikonostasu su svete slike
              -kod vjenčanja muž i žena nose krune
              -krune su simbol svjedočanstva Kristove prisutnosti i njihovom životu
              -muž i žena kako bi se združili pred Bogom predaju si svijeće
               -svijeće predstavljaju volju i vjeru
               -slike na ikonostasu se posvećuju tako da stoje 40 dana u crkvi
               -imaju 3 vrata
               -jedna vrata su Kraljevska vrata(Kristova vrata)
               -oltar smatraju najsvetijim dijelom hrama

                         ANA SLUNJSKI, 7.D

 

 

 

Paroh u pravoslavnoj crkvi Svete Trojice u Bjelovaru zove se Nemanja Obradović.Nemaju klupe po cijeloj crkvi kao u katoličkoj crkvi već sa strane imaju stolice za starije ljude koji ne mogu stajati. Oltar se nalazi iza ikonostasa, žene ne smiju iza ikonostasa, a na ikonostasu se nalaze svete slike koje se nazivaju ikone. Imaju puno umetnutnih žutih svijeća u pijesak koje simboliziraju sunčeve zrake. Nemaju uopće kipova u crkvi za razliku od katoličke crkve. Kod vjenčanja na glavi nose krune. Sve sakramente oni obavljaju na krštenju. Paroh smije imati ženu. Cijeli sprovod se obavlja na groblju , ne ide se u crkvu kao kod katolika lijes se polijeva vinom. Ne daju misne nakane, već na sredini crkve stoji stolić na kojem se nalazi tamjan i knjiga u kojoj piše ime određene osobe. Nemaju orgulje niti ispovjedaonicu kao u katoličkoj crkvi. Da slika na ikonostasu postane sveta potrebno je da 40 dana bude u crkvi.

                                                                                                                                                   LAURA JAKOVIĆ, 7.A

 

Bjelovarski paroh je Nemanja Obradović. Pravoslavna crkva je podijeljena na tri dijela. U prvom dijelu dolaze ljudi koji nisu još crkveno odrasli. U drugom dijelu su crkveno odrasli ljudi, a treći dio crkve je oltar koji je jednim dijelom pregrađen, a u taj dio smiju samo muškarci. Pravoslavni svećenici nisu u celibatu. U sredini crkve nema klupa, nego su stolice okolo, to jest uz zid i one su samo za nemoćne i bolesne. U pravoslavnim crkvama ima samo slika, nema kipova. U jednom dijelu crkve se nalazi prostor za svijeće. Prvo se kupi svijeća, zatim zabode u pijesak i zapali za pokojnog. Oni isto imaju svece kao i mi samo što ih drugačije nazivaju ( na primjer sveti Ivan = sveti Jovan ). U crkvi su se prodavali suveniri, to jest narukvice. Pregrađen dio oltara bio je pozlaćen i prekriven ikonama. Nemaju ministrante. Jedu kvasni kruh. Oni nemaju jednog vrhovnog poglavara koji odlučuje za sve pravoslavne Crkve, već jedna Crkva ima svoj "zbor" ( jednog glavnog ) koji donosi odluke za jednu Crkvu.

                                                                                                                                                      GABRIJELA VLADIĆ, 7.B

 

 

 

Paroh se zove Nemanja Obradović. Crkva je građena 1884. godine. Nemaju svete kipove. Žene ne smiju ići blizu oltara.I maju u krug poredane stolice u crkvi, na njima sjede stariji ljudi. Crkva se zove Crkva Svete Trojice. U crkvi se na posebnom mjestu nalazi pijesak u koji se stavljaju žute voštane svijeće te se pale u čast pokojniku. Na jednom stalku je posebna, sveta knjiga. Blaguju kvasni kruh. Oltar im je pregrađen. Na stropu imaju slike koje su se oštetile, ali ih ne obnavljaju jer su jako stare. Nemaju kipove, imaju samo slike koje prekrivene ručnicima. Paroh živi u kućici do crkve. Bio je obučen u crnu haljinu. Na sredini crkve se nalazio stolić na kojemu su pisala imena pokojnika.

                                                                                                                                                        ANAMARIJA RODIĆ, 7.D

 


MARIJA,ISUSOVA I NAŠA MAJKA


Marijo,kraljice neba,majko Božja,

molim te da danas razred bude složniji i da se svi zajedno družimo.

Molim te za ljude u Africi koji imaju samo jedni druge.

Hvala ti Marijo za naše obitelji s kojima živimo i veselimo se.

Hvala ti Marijo za prijatelje sa kojima se družimo.

Marijo, ti si tako blaga,nježna i lijepa.


               Paula Ščirek, 5.b

 

Zahvaljujemo ti Marijo što poštuješ sve ljude.

Molimo te da nas nastaviš poštovati takve kakve jesmo,svatko nekada pogriješi.

Hvalimo te za sva dobra djela koja si učinila kako bi nam pomogla.
 
                    Sara Punčec, 5.b
 
 
Dobra li Marijo!
Hvala ti što si uz nas! 
Molim te da svim ljudima ovoga svijeta pomogneš! 
Marijo, pomozi nam da naš razred bude bolji i složniji. 
Pomozi siromašnima, i nas ohrabri da bi i mi njima još više mogli pomoći. 
Pomozi izbjeglicama da nađu svoju obitelj i topli dom. 
Moli za nas! 
Hvala ti, Marijo na svemu! 
Volimo te! 
 
                    Melissa Gegić, 5.b
 
 
Blažena Djevice Marijo!
Majko Božija!
Hvala za sve 
molbe koje si
nam ispunila.
Hvala što
postojiš.
Zahvaljujemo 
ti se za sve što 
si napravila za nas.
Hvala ti što imamo
tako dobre prijatelje.
Hvala što si svima
omogućila da imaju
obitelj,kuću i prijatelje.
  
                      Marina Buhin 5.b
 
    Marija molim te da paziš na moju nećakinju Luciju.
    Marijo molim te da mojem tati daš sna.
    Marija molim te da paziš na moju obitelj.
    Zahvaljujem ti Marijo na mojoj obitelji i prijateljima.
    Zahvaljujem ti Marijo na ljubavi prema meni i mojoj obitelji.
    Hvalimo te Marijo !
    VOLIMO TE MARIJO !
 
                     Jelena Kovačić, 5.b
 
 
TERENSKE NASTAVE
TražilicaPrijava na Office365


IZRADA IGRICA U SCRATCH-u

Pridružite se: cw21-aMzjW


ProjektiKalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


e-Dnevnik


Poveznice

e-Matica

Obrazovanje
 • Suradnici u učenju
 • Stručni skupovi
 • AZOO
 • MZOŠ
 • CARNet

Dnevni tisak

Bjelovar

Pretraživanje
 • Google
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 10. 2017.

Ovaj mjesec: 405
Ovaj tjedan: 291
Danas: 174
preskoči na navigaciju